tiistai 14. maaliskuuta 2017

PET-tuloksia

Lääkärin vastaanotolla tuli tehtyä aivotoiminnan maailmanennätys. Kun lääkäri aloittaa lauseen, että "PET-kuvat olivat muuten puhtaat, mutta...", niin siinä ehtii ajatus käydä läpi kaikki mahdolliset vaihtoehdot, ennen kuin lääkäri saattaa lauseensa loppuun. Maksa? Keuhkot? Suoliko taas? En kestä! Hyvä etten hautajaisvirsiäkin ehtinyt veisata mielessäni.

No mitä noiden muuten- ja mutta-sanojen taakse sitten kätkeytyi? Se, että "rektumin ja häntäluun välissä on pehmytkudostiiviyttä ja tässä läiskäistä metabolista aktiivisuutta joka herättää epäilyn paikallisresidiivistä" ja että "oikean keuhkon ylälohkossa lateraalisesti 4 mm tiivistymä jonka seudussa ei aktiivisuutta (...) Selkeästi malignisuspekteja tai metabolisesti aktiivisia noduleita keuhkoparenkyymeissä ei ole." Siitä sitten googlailemaan! Rektum on peräsuoli. Paikallisresidiivi tarkoittaa paikallista syövän uusiutumista. Malignisuspekti on kai käytännössä syöpäepäily ja sitä ei siis keuhkoissa ollut. 

Eli tuossa on kyse keuhkoista ja suolen liitoskohdasta peräaukkoon. Keuhkoista lääkäri ei ollut huolissaan, kunhan vain mainitsi asiasta. Itse aion pitää kyllä huolen, että keuhkot kuvataan säännöllisesti. Mutta tuo suoli! Suolen liitoskohdassa - "peräsuolen takana", sanoi lääkäri ja lausunnossakin puhutaan rectumista, mutta ehkä tässä ei ole oleellista, onko ihmisellä peräsuolta vai ei - on siis epäily syövän uusiutumisesta. Sen ei kuulemma tarvitse tarkoittaa sitä, että siellä olisi syöpä, vaan kuvaus saattaa vain reagoida leikkauskohtaan. Itse asiassa olisi erikoista, jos sillä alueella olisi syöpää, koska niin vastahan siellä on ronkittu. Toki, jos syöpä on vasta aluillaan, niin ei kirurgin silmä ole sitä ehkä voinut havaita.

Koska en usko tuohon suolisyövän uusiutumiseen, niin on melkein helpottunut olo. Mutta vain melkein. Ei tässä kuitenkaan hurrata uskalla, harmi. Niin mielellään olisin kertonut lapsille selkeitä, hyviä uutisia. Täytyy tässä päivän aikana muotoilla valmiiksi jokin ei-huolestuttava vastaus. Sairaalan puolella edetään nyt niin, että onkologi laittaa lähetteen gastrokirurgeille, ja he miettivät mitä tehdään. Lisäksi kuuden viikon päästä on verikoekontrolli ja kesäkuun alussa aika onkologille. Hemoglobiini oli matala: vain 103. Se pitäisi saada nousuun. Jos se ei nouse, on syytä kuulemma miettiä, että vuodanko jostain. Jos vuotopaikka on suolessa, se voi tarkoittaa, että siellä on syöpä.

Kyllä jäi epävarmuus kalvamaan, mutta täytyy nyt taas oppia elämään sen kanssa. Ei tässä nyt sitten kuitenkaan mitään mullistavan uudenlaista ajanlaskua päässytkään alkamaan.

13 kommenttia:

 1. Täällä meni välittömästi kädet ristiin ja rukouksia lähti, että olisivat vain jotain mikä ei aiheuta toimenpiteitä. Voimia ja kaikkea parasta.
  MT

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Samaa toimenpidettömyyttä minäkin toivon!

   Poista
 2. Voi ystävä rakas ❤ Meni osaksi yli hilseen tuo terminologia, mutta joka tapauksessa toivomme kaikkea hyvää. Muistamme teitä ❤ -A-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Yli hilseen meni täälläkin paljon.;)

   Poista
 3. Harmi, että ajanlasku ei saanut alkaa uudelleen. Toisaalta tuntuu hyvältä että ovat tarkkoja ja poimivat kaikki signaalit. Voimia ystävä rakas! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   On kyllä hyvä, että on olemassa tarkka kuvausmenetelmä. Ja tiedossa oli, että PET saattaa aiheuttaa vääriä hälytyksiä. Siltikin tuntui kurjalta tämä epätietoisuus, vaikka en syövän uusiutumiseen oikein uskokaan.

   Poista
 4. En tunne sinua enkö perhettäsi, mutta luen jokaikisen postauksesi. Tarinasi on niin pysäyttävä. Toivon todella voimia sinulle ja perheellesi jokaiseen päivään! Korkeimman siunausta elämääsi pyytäen! ��

  VastaaPoista
 5. Voimia ja siunausta. Toivotaan, että osoittautuu vääräksi hälytykseksi. <3

  VastaaPoista
 6. Edellisen sanoihin yhtyen! ❤

  VastaaPoista
 7. Voimia epävarmuuden sietämiseen.

  VastaaPoista
 8. Voimia sinulle kovasti.epävarmuus on kamalaa.en sinua tunne mutta olen blogia käyny lukemassa säännöllisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos teille S-L+P ja Anonyymit! Voimia tässä on taas tarvittu. Elämäni on (onneksi) aika täysinäistä, niin suht vähän olen päivisin ehtinyt asialle uhraamaan ajatuksia. Iltaisin unta on saanut kuitenkin usein odotella, eli sellaista epämääräistä levottomuutta odottelu ja epävarmuus ovat aiheuttaneet. Mutta odottelu on nyt päättynyt ja tuloksethan olivat varsin hyviä. :)

   Poista

Ilahdun todella, jos jätät pienenkin viestin. :)