tiistai 18. huhtikuuta 2017

Laukesi

Tukos on poissa! Tai ainakin pienentynyt niin paljon, että tavaraa pääsee ohitse eikä kipua ole. En tiedä, millä se sitten laukesi. Coca-Colaa join, koska sen olin aiemmin kuullut auttavan. Kyselin myös apuja Facebookista kohtalotovereilta. Uskomattoman paljon kokemukseen perustuvaa tietoa löytyy tuollaisesta suljetusta vertaistukiryhmästä!

Eräs Jarmo osasi kertoa kreikkalaista tutkimustietoakin tuosta Coca-Colasta: se soveltuu erityisen hyvin sellaisille tukoksille, jotka johtuvat vatsaan tai suoleen pakkautuneesta kasvismassasta eli fytobesoaarista (pähkinöiden, hedelmien ja marjojen kuoria tai vihannesten sisältämää selluloosaa). Coca-Colan pH on ilmeisesti lähellä vatsahappojen pH:ta ja siksi se liuottaa sulamattomia kuituja. Lisäksi hiilidioksidin kaasukuplat saattavat edesauttaa tukoksen hajaantumista. Terveillä ihmisillä tällaiset fytobesoaarit ovat hyvin harvinaisia, mutta ihmisillä, joilla suolen liikkeet ovat hidastuneet tai joita on operoitu kirurgisesti, ne ovat hieman yleisempiä. Kiitos, Jarmo, tästä sivistyksen lisäämisestä!

Muita apukeinoja, joita vertaiseni ehdottivat ja joita kokeilin, oli Primperan-tabletti ja Magnesium-ravintolisä. Primperanhan on pahoinvointilääke, mutta sen sivuoireena on ymmärtääkseni suolen liikkeiden tehostuminen. Magnesium olisi kaiketi kannattanut ottaa magnesiummaidon muodossa, mutta koska kaapissa oli purkki magnesiumia, niin nappasin siitä sitten yhden tabletin. Ilmeisesti sitä olisi kannattanut ottaa pieni yliannos, jotta siitä olisi ollut varsinaisesti hyötyä.

Sängyssä makaaminen ei tietenkään lisää suolen liikehdintää, mutta on jotenkin vaistomainen reaktio siinä vaiheessa, kun oikeasti sattuu. Kehotuksesta lähdin sitten kuitenkin iltakävelylle. Ja se kyllä kannatti: paitsi että kipu pysyi sen jälkeen poissa, pääsin samalla kolmevuotiaan mielikuvituksen siivillä käymään kilttien peikkojen joulujuhlassa pienen pururadan keskellä olevassa "suuressa ja vaarallisessa peikkometsässä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun todella, jos jätät pienenkin viestin. :)