maanantai 17. huhtikuuta 2017

Tukos

Oli tarkoitus saada nyt pääsiäisen aikana kirjoitettua vähän syvällisempää pohdintaa kuin tämä, mitä tässä nyt saan aikaiseksi. On nimittäin tukala olo. Suolisto on jumissa. Tilanteessa ei ole paljon hyvää, mutta se kuitenkin, että tiedän lähes varmasti kivun syyn. Siis sen, että ohutsuolessa on tukos.

Kipu on tuttu; tunsin sen ensimmäisen kerran päivälleen 1v 4kk sitten. Siis viikko ennen joulua vuonna 2015. Se oli päivä numero 1 tässä uudessa ajanlaskussa; se oli rajapyykki elämälle ennen syöpää ja syövän kanssa. Tuolloin tukos oli paksusuolessa, mutta selvästi suoli kuin suoli niin tukoskipu on samanlaista. Se on aaltomaista. Välillä on pitkiäkin suht hyviä hetkiä ja sitten se iskee hyökyaallon lailla. Onneksi aalto sitten taas tasaantuu, mutta ei voi tietää, milloin tulee seuraava. Se tekee tilanteesta stressaavan. Toisaalta, se luo siihen myös toivon. Jospa juuri tämä olikin viimeinen kohtaus.

Mies sanoo, että ehkä lannistavinta tässä maailmassa on nähdä minut tämän kivun kourissa. Se palauttaa muistot juurikin sinne yli vuoden takaiseen. Minun näkeminen vatsakipuisena on miehelle samalla tavalla traumaattista kuin onkologisen päiväosaston näkeminen minulle. Ja on tämä vatsakipuisena olo traumaattista minullekin; ihmisen tuntomuisti on hyvä ja kauaskantoinen.

On ihmeellistä, että silloin 1v 4kk sitten, kun hakeuduin useaan otteeseen lääkäriin kipuni kanssa, niin yksikään lääkäri ei keksinyt yhdistää aaltomaista kipua suolitukokseen. Aivan varmasti kuvasin tuolloin kipuni aaltomaiseksi. Jälkikäteen olen löytänyt kirjoitettua faktaa siitä, että suolitukoksen oire on nimenomaan aaltomainen kipu. Siksi olen nytkin aivan varma kivun syystä.

Se, mistä minulla ei ole oikein käsitystä, on tilanteen laukaiseminen. Kokista on suositeltu juotavaksi tukkeutuneeseen suoleen. Muutenkin kannattaa varmasti juoda paljon. Mutta aika on varmasti se, mikä auttaa. Toivottavasti selviän kotikonstein. Tukoksen syystä ei ole varmaa tietoa. Eilen illalla söimme pitsaa ja muutamassa palasessa oli kantarellia. Sienistä on varoiteltu. Ne kuulemma sulavat huonosti ja tukkivat siksi helposti suolen. Taitaa mennä tovi, ennen kuin sienet pääsevät taas uudestaan kokeiluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun todella, jos jätät pienenkin viestin. :)