torstai 8. helmikuuta 2018

Vuosipäivä nro 2

Tänään on kulunut tasan kaksi vuotta siitä, kun kirurgi saapui potilashuoneeseeni ja lausui kohtalokkaat sanat valitettavasti siinä suolessa oli syöpä. Aika on ihmeellistä: toisaalta tuntuu kuin tuo hetki olisi ollut juuri, toisaalta tuntuu kuin siitä olisi ikuisuus. Onhan nämä olleet vuodet!

Viimeviikkoinen ct-kuvista luettu vapauttava tuomio syövästä oli oikeasti hieman ehdonalainen. Kolmen kuukauden kuluttua otetaan nimittäin uudet kuvat, koska pikkulantiossa oli nestettä ja ohutsuolen vieressä oli muutama suurentunut imusolmuke. Nimenomaan noista ensimmäinen mietitytti lääkäreitä. Niitä ei siis oltu tulkittu syöpäepäilyksi, maligni suspekti, vaan ainoastaan todettu, että näin on. Silti ne olivat onkologien mielestä asioita, jotka olisi syytä tarkistaa suht pian. Sekä nestekertymä että imusolmukkeiden suurentuminen olivat muutoksia edellisiin kuviin verrattuna. En itse usko, että nuo viittaavat syöpään. Imusolmukkeet kertovat todennäköisesti jatkuvasta tulehduksesta J-pussissani (joka on nyt kyllä taas onneksi oikein hyvin kurissa antibioottien avulla) ja pikkulantion nestekertymäkin voi liittyä J-pussiin. Arvelen tuon nesteen olleen sitä itseään. ;) J-pussi on nimittäin kiinnitettynä pikkulantioon, minkä satuin aivan vastikään lukemaan.

Nuo syövättömät ct-kuvat muuttivat ajatuksiani. Sitä ennen olin vaistomaisesti ja tahtomattanikin ajatellut paljon, millaista on elää uusiutuneen syövän kanssa ja jopa että millaista on valmistautua kuolemaan. Samana aamuna jolloin onkologi oli, mielessäni tapahtui kuitenkin yhtäkkiä muutos: tosi paikan tullen mielikuvitus ei enää riittänytkään siihen, että olisin kyennyt miettimään, miltä tuntuu saada ikäviä uutisia onkologilta. Tuli varmuus siitä, että tulokset olisivat hyviä. Ja niinhän ne olivat. Kun kävelin mieheni kanssa onkologin huoneesta ulos, meistä näkyi varmasti, että emme olleet saaneet huonoja uutisia; sen verran helpottunut olo oli.

Nyt täytyy orientoitua taas elämään. Kun kulman takana odottaa tieto siitä, onko syöpää vai ei, ei elämään voi millään orientoitua. Ei voi orientoitua oikein yhtään mihinkään. Nyt kuitenkin voi. Se ei tapahdu sormia napauttamalla. Siihen ei auta poppaskonstit. On vain alettava elää pikku hiljaa pois sitä väsymystä ja uupumusta, jonka tuollainen raastava odotus toi tullessaan. On opeteltava tuntemaan itsensä uudelleen ja kuunneltava tätä syövänjälkeistä, uutta minää. Tai ehkä se on se sama vanha minä, mutta nyt sitä osaa kuunnella paremmin. Kun on joutunut käymään niin syvällä ja hengenvaarassakin, on paljon asioita, jotka eivät enää ole entisellään. Ja ehkä ihan hyvä niin. Tuntuu, että tästä alkaa mahdollisuus nro 2 tälle elämälle. Voi kun sen osaisin käyttää oikein! Ja voi kun sen jaksaisin ylipäätään ottaa käyttöön!

7 kommenttia:

 1. Hei ihanaa, jos henkinen painisi on ohitse. Itse olen juuri valmistautumassa toiseen avoleikkaukseen (2viikkonkuluttua), kun kontrollissa havaittiin uusi kasvain vain 6kk leikkauksen jälkeen. Siellä se köllöttää suolen mutkassa. Toivon, että paranemme ja voimme rauhoittua elämään normielämää ilman stressiä. Minulla on nyt tilanne, jossa pahin painajainen on käynyt toteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimia sinulle! <3

   Poista
  2. Huh, ootpas saanut rankan uutisen! Voimia kaikkeen tulevaan! Pelkässä leikkauksessakin on kestämistä ja sitten syöpäajatukset siihen päälle, huh!
   Sulta on ilmeisesti poistettu vain pätkä suolta ja nyt poistetaan uusi pätkä? Toivotaan että kasvain on vain paikallinen eikä pahaa leviämistä ole ehtinyt tapahtua!
   Kaikkea hyvää toivon sinulle!❤️

   Poista
 2. Pitkästä aikaa kävin täällä kurkkaamassa kuulumisiasi. Paljon tsemppiä! <3 Tästä on suunta ylöspäin, step by step.

  Itse saan pian kuulla läheisen tarkemman syöpädiagnoosin...

  T. TH, Vaskiluoto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti läheisesi syöpädiagnoosinei ole ollut hankalimmasta päästä... ❤️

   Poista
 3. Voimia sinulle ja kaikille muille jotka elätte syövän jälkimainingeissa, tai keskellä aallon harjaa tai pohjaa... Itselläni tulee juuri neljä vuotta suolisyöpädiagnoosista. Muistelen vuotta, joka meni täysin hoitojen piikkiin, aikana jolloin yritin sulatella, tai olla ajattelematta, mitä kaikkea syöpä pahimillaan voi tuoda mukanaan. Olen ollut ihan aallon pohjalla, mutta nyt alan jo olemaan tyynillä vesillä :) Onneksi toistaiseksi ei uusimista ole havaittu. Tosin jouduin kolmen vuoden aikana kokemaan monta leikkausta, jossa yritettiin rakentaa röörejäni kuntoon, mutta lopuksi en niitä enää jaksanut. Toivoin sitten lopuksi myös itse, että saisin pysyvän pussin, enkä ole päätöstäni katunut hetkeäkään! Elämä on nyt helppoa - vaivatonta, täysin kivutonta ja huoletonta! Olen takaisin työelämässä, enkä kerkeä edes ajattelemaan koko pussukkaa. Mahtavaa, jos kirurgit pystyvät korjailemaan tai rakentamaan sisäisesti toimivia röörejä, mutta ulkoinen ei myöskään ole katastrofi, jos sellaiseen päädytään! Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Kiitos siitä toivosta, joka viestistäsi kumpusi: että kun antaa ajan kulua, elämä voittaa. Pitäisi osata olla kiiruhtamatta.

   Hienoa, että elämä avanteen kanssa sujuu. Sen verran helppohoitoinen oli minunkin ensimmäinen avanteeni, että sellaisen kanssa pärjäisin oikein hyvin. Se vain edellyttäisi taas leikkausta, sairaalaelämää ja toipumista, mikä juuri nyt tuntuu kovin uuvuttavalta. Onneksi se ei ole juuri nyt näköpiirissäkään. Mielestäni elämä on yksinkertaisempaa nykyisellään kuin mitä se oli avanteen kanssa, mutta paluu avanteeseen ei olisi suinkaan katastrofi.

   Poista

Ilahdun todella, jos jätät pienenkin viestin. :)