maanantai 16. huhtikuuta 2018

Kroppa taas skannattu

Niin se aika vierii. Tuntuu, että aivan vasta oli tammikuu ja olin käymässä onkologilla, joka määräsi uuden ct- eli viipalekuvauksen 3 kuukauden päähän. Nyt tuo aika on kulunut. Viime viikon perjantaina kävin skannauttamassa itseni taas. Olen käynyt niin monta kertaa ct-kuvauksessa, että se menee hyvinkin jo rutiinilla. En enää säikähdä varjoaineen aiheuttaman lämmön tuomaa housuunpissaamistunnetta. Tällä kertaa en edes muistanut pahemmin jännittää kanyylin laittoa. Enemmän taisi jännittää tiistaina, kun kävin labrakokeissa. Silti kuvaaminen ja sairaalatoimenpiteeseen meno aina vähän hermostuttaa. Parkkipaikalta röntgeniin kävellessäni tunsin, kuinka pulssini tiheentyi, eikä se johtunut pelkästään huonosta kunnostani.

Tästä kuvauskerrasta jäi muistoksi pieni reikä t-paidassani. Kuvauksessahan täytyy ottaa pois kaikki metallia sisältävät vaatteet kuvausalueelta. Tuollaisessa kokovartaloviipalekuvassa se tarkoittaa sitä, että yläruumiissa ei saa olla metallia ja napillisia/vetoketjullisia housuja vähän lasketaan kuvauspöydällä. Juuri kun kuvaus oli alkamassa, hoitaja huomasi, että päälläni olleessa t-paidassa oli pieni, pyöreä, metallinen merkki helmassa. Paidan pois riisuminen tuossa vaiheessa olisi ollut työlästä, koska olin jo kiinni tippaletkussa. Niinpä pyysin hoitajaa leikkaamaan merkin irti. Tylpillä saksilla sekin tuntui vähän työläältä, mutta lopulta merkki saatiin pois ja kuvaus sai alkaa. Paitaan tuli pieni reikä.

Ensi viikon keskiviikkona saan kuvausvastaukset. Olen suht levollinen asian suhteen. Missään tapauksessa kuvista ei voi löytyä suurta yllätystä, niin kuin viime kuvista pelkäsin löytyvän. Koska tammikuun kuvissa maksa ja keuhkot olivat puhtaat, niissä ei mitenkään voi nyt olla suuria muutoksia. Tosin pienikin muutos on muutos, pienikin läiskä on kohdallani todennäköisesti etäpesäke. Kaksi vuotta sittenhän kävi niin, että tammikuussa ct-kuvissa ei huomattu mitään maksassa, mutta maaliskuun uusintakuvissa sieltä löydettiin etäpesäke. Tuo etäpesäkeläiskä havaittiin sitten olleen jo tammikuun kuvissa, kun sitä osattiin etsiä. Eli eli... Mutta toivotaan, että syöpäpotilaan ct-kuvat syynätään tarkasti. Tuolloin tammikuussa 2016 minullahan ei vielä virallisesti ollut syöpää.

Eniten kuvaustuloksissa jännittää tietenkin ne asiat, joiden takia jouduin uusiin kuviin näinkin nopeasti: pikkulantiossa ollut neste ja muutama suurentunut imusolmuke ohutsuolen liepeillä. Vaikka olen suht levollinen, niin kokonaan jännitys ei ole poissa. Olisi ehkä jopa luonnotonta, jos asia olisi yhdentekevä. Totuus on kuitenkin se, että ensi keskiviikkona kuulen taas, että jatkuuko elämäni tällaisena, lievästi noususuhtaisena jaksamisen suhteen, vai muuttuuko koko perheen elämä kertaheitolla sytostaattihoitojen alkamisen myötä. Mielikuvitukseni ei onneksi riitä uskomaan jälkimmäistä vaihtoehtoa todeksi.

6 kommenttia:

 1. Hei,
  Anteeksi, että kysyn suoran kysymyksen heti alkuun. Pojallani, 31 v., on paksusuolisyöpä leiksttu 5/16. Seurannassa tahtoo cea-arvo olla noususuuntainen. Nyt melkein 10. Kaikki kuvaukset puhtaat. Jälleen uusiin kuvauksiin menossa. Siis kysymykseni: onko sinulla cea seurannassa käyttäytynyt miten?
  Olisin kiitollinen vastauksestasi.
  T. Huolestunut äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Huolestunut äiti, kiitos kommentistasi!
   Mitä tämmöisenä maallikkona olen lukenut ja ymmärtänyt tuosta CEA-arvosta, niin sehän saattaa olla koholla myös muista syistä kuin syövän takia. Esimerkiksi tupakointi, suoliston tulehdukset ja maksan ja keuhkojen sairaudet voivat nostaa sitä jopa tuohon 10:een asti. Oleellistahan poikasi kohdalla on, että hän on nyt tiivissä seurannassa onkologisella. Uskoakseni häneltä otetaan verikokeet 3 kk:n välein ja kuvataan/tähystetään tarvittaessa.

   CEA ei nouse kaikilla. Minä olen sellainen tapaus. Silloin kun minulla oli suoli täynnä syöpää ja maksassakin etäpesäke, CEA-arvoni oli vain 0,9. Eli minun kohdallani syövän uusiutumista ei voi nähdä CEA-arvon muutoksesta vaan ainoastaan kuvaamalla.

   Toivotaan, että syöpä ei tee pojallasi paluuta ja jos tekee, niin toivotaan että se löydetään mahdollisimman varhain! Voimia teille koko perheelle tähän stressaavaan aikaan.❤️ Toivotan niin kuin minulle on joskus toivotettu: pitäkää kiinni toivosta! ❤️

   Poista
 2. Kiitos vastauksestasi.
  Tätä ohjenuoraa olen yrittänyt noudattaa, toivosta kiinnipitoa... vaikka pelko meinaa ottaa välillä yliotteen.. kuvauksia tulossa ja vastauksiin asti toivotaan.
  Samoin toivon sinulle parasta mahdollista ja hienoja odotuksen päiviä.
  T. Ulla - huolestunut äiti

  VastaaPoista
 3. Hei tass,
  Minä niin oottanut, että saisin kuulla tuloksistasi.
  Ja kuten aiemmin on puhutttu tai kirjoitettu. Minä niin toivon. Toivon sinulle niitä parhaimpia mahdollisia uutisia.
  Olen työstänyt tätä toivon mahdollistamaa merkitystä.. toivo on kuitenkin taustalla, tapahtui mitä tahansa. Ja kuten sanoit, pidetään toivosta kiinni..
  Yst. Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen illalla sain vihdoin tulokset. Erittäin hyvät sellaiset! :)
   Taisin tosiaan kirjoittaa että saan tulokset ”ensi keskiviikkona” vaikka piti olla ”ensi viikon keskiviikkona”.

   Olen kirjoittanut kaksi vuotta sitten tuosta ”toivosta kiinni pitämisestä”. Tässä linkki siihen tekstiin: https://nainkotassakavikin.blogspot.fi/2016/04/pida-kiinni-toivosta.html?m=0

   Poista

Ilahdun todella, jos jätät pienenkin viestin. :)