sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Syöpäinfoa ja -kohtaloita

On ollut sellainen positiivinen ongelma, että muuta elämää on ollut sen verran paljon, ettei syövälle ole liiennyt aikaa. Torstaina syöpä oli kyllä pinnalla, kun olin iltapäivän sairaalan järjestämässä syöpäinfossa. Oli ihan hyvä tietopaketti: kuntoutusohjaaja, fysioterapeutti, ravitsemusterapeutti, lääkäri ja sosiaalityöntekijä. Fysioterapeutti suuntasi esityksensä valtayleisölle eli minua 30 vuotta vanhemmille, mutta muut kyllä kolahtivat suht hyvin. Kuulijoiden joukossa olin ehdottomasti nuorin. Ihmettelin, missä muut nuoremmat syöpäläiset oikein luurasivat.

Lääkärin luennolla oppi monia mielenkiintoisia asioita, kuten sen, että valtaosa syöpädiagnooseista tehdään seulontojen kautta ja vain 30 % potilaista ovat hakeutuneet lääkäriin oireiden perusteella. Minä kuulun tuohon joukkoon. Saimme myös muistutuksen siitä, kuinka etuoikeutetussa asemassa saamme elää: Suomessa on 16 sädehoitolaitetta, koko Afrikassa on kaksi! Suomalainen syöpähoito on myös varsin laadukasta: Esimerkiksi rintasyöpäpotilaista reilusti yli 90 % on viiden vuoden päästä diagnoosista hengissä. Tietysti viisi vuotta tällä iällä ei tunnu järin pitkältä ajalta, mutta varmaan aika moni noista potilaista paranee ihan kokonaan. Kaikissa syövissä on tietenkin niitä, jotka eivät parane. Tänä viikonloppuna olen muistanut ystäväperhettä, joka on juuri saattanut haudanlepoon suht nuorella iällä syöpään kuolleen läheisensä. Tuollainen syöpäkuolema koskettaa, vaikka en vainajaa tunnekaan, mutta kuulumme suurinpiirtein samaan ikäluokkaan.

Tänään tapasin vähän sattumalta ensimmäistä kertaa ihmisen, joka parasta aikaa sairastaa samankaltaista syöpää kuin minäkin. Lääkkeetkin ovat samat. Kohtaaminen oli suht lyhyt mutta tuntui tärkeältä. Toivon hyvää vointia hoitojen aikana ja tietenkin täyttä paranemista tuolle kohtalotoverilleni. Luotamme lääketieteeseen ja johdatukseen.

Huomenillalla alkaa kapesitabiinikuuri. Ennen ensimmäisten pillereiden ottoa kuitenkin juhlitaan. On nimittäin vanhenemisen aika. ;)

4 kommenttia:

Ilahdun todella, jos jätät pienenkin viestin. :)