perjantai 27. tammikuuta 2017

Vessarumbaa

Ei suoli ainakaan kokonaan tukossa ole. Suhteellisen usein joudun avaamaan vessan oven. Eilen illalla ei meinannut kerta tunnissa riittää; onneksi yöllä oli vähän rauhallisempaa. Kyllä silti jouduin käymään yölläkin nelisen kertaa vessassa ja vessavälit torkuin miettien, milloin pitäisi taas nousta. Päiväunet vähän paikkasivat heikkoa yötä.

Sen verran on vesipitoista tuo tuotos, että siitä otettiin varmuuden vuoksi näyte aamulla. Toivottavasti siitä ei nyt mitään ylimääräistä löydy. Luulen, että eilen päivällä otettu Levolac oli vain liikaa. Nyt suoli on onneksi jo vähän rauhallisempi. Tärkeintä on tietysti se, että se toimii. Ja se on myös tärkeää, että en oksentele. Välipalaksi söin kyllä äsken öklömakeaa energia-suklaavanukasta ja sen jäljiltä on sellainen olo, ettei olisi ihme, jos vähän laatta lentäisi. Yök!

Mahan pitkästä haavasta poistettiin puolet agraffeista. Haava näyttää hyvältä. Huomenna poistetaan loput. Saa nähdä, mitä muuta huominen tuo tullessaan. Tänään en ole enää saanut nutriflex-ravintoliuosta suoneen, ainoastaan tukitippa menee ja lääkkeitä muutama. Kun tippaa ei enää tarvita, niin olen valmis käymään kotilomalla. Keskuslaskimokanyyli kaulalta poistetaan myös jossain vaiheessa. En tiedä, voiko kanyyli kaulassa lähteä kotilomalle.

Nyt tuntuu siltä, että tämä homma saadaan vielä pakettiin. Tai ainakin sen verran, että pääsen kokeilemaan elämistä kotona. Olisi se jo aikakin, kun 19. vuorokausi sairaalaelämää on menossa. Alkaa puuduttaa...

8 kommenttia:

 1. Olipa mukava, kun sai lukea auki olevasta suolesta (voikohan näin sanoa...).
  Mullakin silloin alkupuolella yöt olivat huomattavan vilkkaita, tosin omalla kohdalla tilanne oli kuitenkin paljon parempi kuin ennen leikkausta (esim. ehdin aina vessaan, ei tarvinnut juosta ja sieltä pääsi kohtuuajassa ulos). Ymmärrän toki, että sinulla on erillainen tilanne takana, mutta haluaisin tällä rohkaista, että tilanne voi hyvinkin vielä rauhoittua. Itselleni avun toi silloin Imodium, mutta se ei nyt tässä tilanteessa ole suositeltava vaihtoehto. Tiettyjen ruoka-aineiden rajoittaminen myös auttoin, kunhan vaan sen jossain vaiheessa ymmärsin?!

  Ja kanyyli kaulalla voi päästä kotilomalle, itse ainakin aikanani pääsin. Tosin sai olla vain yhden yön kerralla, kun hoitajat puhdistelivat joka toinen päivä.

  Voimia!

  Pirke

  VastaaPoista
 2. Kiitos rohkaisusta ja voimien toivotuksista!
  Jos olo on huomenna hyvä, on kotiloma tiedossa. Nyt on kädet kyynärpäitä myöden ristissä, että ei tulisi takapakkia.

  Kuulen mielellään, että mitä ruoka-aineita olet huomannut, että kannattaa välttää. Kaikki olemme toki yksilöitä, mutta olisi kiva saada vinkkiä, että mistä voisi lähteä kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti en säikäytä sinua tämän ’listani’ kanssa. Arkisessa elämässäni kuitenkin tunnen, että rajoitteita ei juuri ole, mutta kun niitä oikein alkaa miettiä, niin löytyyhän noita. Osa tosin on välillä myös valintakysymyksiä sikäli, että tietää ruoan ’juoksuttavan’ hetken aikaa enemmän, mutta silti mieliteko tietyn ruoan suhteen voittaa. Ja onhan nämä myös yksilöllisiä asioita, mutta jos saat jostain vinkistä apua, niin hieno juttu.

   Välttelen purukumia (xylitolin aiheuttaman laksatiivisuuden ja ilmavaivojen vuoksi), hiilihappojuomia (ilmavaivojen vuoksi), tulisia ruokia (tulee vauhdilla läpi), hernekeittoa (ilmavaivojen ja tukospelon vuoksi), makkaran- / nakinkuoria ja appelsiinin paloja (näiden ’kalvojen’ tuoman tukospelon vuoksi). Sipulia vain kypsennettynä (muuten liiaksi vatsavaivoja), ilmaa se tosin aiheuttaa kypsennettynäkin. Omenaa vain vähäisessä määrin ja sopivassa tilanteessa, koska se tuppaa juoksuttamaan kypsennettynäkin, makeutusaineita mahdollisimman vähän (laksatiivisuuden ja ilmavaivojen vuoksi), Marianne -karkkeja en syö(päällinen aiheuttaa kovat vatsavaivat).

   Syön hyvin pureskellen ja kokonaismäärää tarkkaillen salaattia, tomaattia, sieniä, kaalia, porkkanaraastetta, popcorneja (ettei tukosta j-pussinsaumaan, kuten mulla on vaivana). Aluksi olin suorastaan hysteerinen tomaatin kuorien ja viinirypäleiden suhteen (paljon kuoriainesta), koska en missään nimessä halunnut tukosta ja taas uutta leikkausta, mutta onneksi tuo hysteria on lieventynyt. Liha on myös syytä pureskella hyvin. Lisäksi jos syön monena peräkkäisenä päivänä lihaa, tunnen sen tietyssä kohdassa vatsaani ja olenkin ajatellut, että siinä on ehkä jokin tiukempi suolen mutka tai kapeampi kohta.

   Vähän vaivaa (siis ilmaa ja juoksutusta) aiheuttavat myös lakritsi ja tumma leipä.

   Läpiviennin nopeuden huomaa hyvin esim. kiwin syönnistä, kun siemenet tulevat läpi n. 3 tunnissa ilman, että se aiheuttaa vaivaa tms. Pidänkin päivärajana, että syön enintään 1 kiwi/pv, 1 mandariini/pv, 1 banaani/pv. Toisaalta banaani on minulle siitä hyvä, että kovettaa hieman, tai eihän sitä kovettamiseksi oikein J-pussin kanssa voi sanoa, ehkä rauhoittaminen on parempi sana. Juotavat jogurtit hylkäsin leikkauksen jälkeen, koska ne tulivat nopeammin läpi, mitä niistä oli vatsantäytettä.

   Liikunnan ja kuumien päivien aikana saan vointiini kohennusta Dexal Light –urheilujuoman avulla. Siinä on suoloja ja sokereita, se ei tule vesiripulina läpi, kuten pelkkä vesi, eikä jää vatsaan ’hölskymään’, kuten tavallinen mehu. Liikunta varsinkin helpottui, kun jossain vaiheessa hoksasin Dexal Light –valmisteen. Teen siitä useimmiten melko laimeaa liuosta, mutta se on riittänyt. Lisäksi pidän käsilaukussa aina pientä ’nitropurkkia’, jossa on merisuolaa, jos jossain menossa huomaa, että alkaa heikottaa tai kunnon ruoan (suolaa sis.) on jo aikaa, niin muutamia merisuolakiteitä kielen päälle sulamaan (yäk mikä maku), niin helpottaa heikotusta.

   Taisi tulla melkoisen seikkaperäinen listaus...

   Pirke

   Poista
  2. Suurkiitos, Pirke, tästä listasta! Luulen että palaan siihen monta kertaa. Kyllähän tuommoiset luettelot vähän myös hirvittää, mutta täytyy testailla, että mitkä ovat juuri minun kompastuskiveni.

   Poista
 3. Voi sinua siellä! <3 Minäkin niin rukoilen, että pääset kotilomalle ja suoli jatkaa toimimistaan ja olo olisi jatkossa koko ajan parempi. Voimahali! <3

  VastaaPoista
 4. Äntligen! Så glad jag blir då det verkar som att du är förbi det värsta. Håll du armarna hårt i kors bara och fortsätt åt rätt håll! Måtte du få åka hem, åtminstone för några dagar.
  Kan ju bara tillägga, att min mage blir helt upp och ner av en näringsdryck jag började få på sjukhuset. Den förvandlade allt i tarmen till vätska på mindre än en kvart. Och magsmärtorna kom samtidgt som ett brev på posten. Nutridrink compact heter den.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verkligen: äntligen! Jag vågar inte ens ännu tro att detta är sant!

   Jag måste nog erkänna att på denna sjukhusresa har jag inte en enda gång druckit någon näringsdryck; jag börjar må illa bara av tanken.

   Poista

Ilahdun todella, jos jätät pienenkin viestin. :)