torstai 4. elokuuta 2016

Etovuuden hallintaa

On taas näemmä unirytmi mikä sattuu. Edellisen yön nukuin kyllä hyvin. Eilen nukuin päiväunet suht myöhään, mikä tuntui sitten illalla, kun väsymys ei alkanut painaa silmiä kovin aikaisin, itse asiassa vasta tämän päivän puolella, uni on ollut levotonta ja nyt sitten olen jo hereillä, vaikka kello ei ole kuuttakaan.

Eilistä voisi kuvata sanalla etova. Pahoinvointi on ollut selvästi kovempaa kuin edellisillä kerroilla. Oksennukseen asti se ei ole kuitenkaan onneksi mennyt. Keskelle päivää oli sovittu eräs kaupunkiasia, niin kävimme sen hoitamassa etovasta olosta huolimatta. Samalla kävimme lounaalla, kun jälkikasvuakaan ei ollut mukaan otettavaksi kuin nuorimmainen. Syöminen on kummallista juuri nyt: jotain tekee mieli, mutta en tiedä mitä. Olen yleensä kova syömään makeaa, mutta nyt se kuvottaa, etenkin suklaa, jota oikeasti rakastan yli kaiken. Juoda pitäisi enemmän kuin mitä teen, mutta kylmänarkuus suussa vähentää halua siihenkin.

On oikeastaan vähän erikoista, että olen käsitellyt kuolemaa juuri tässä lähiaikoina, vaikka todellisuus - jos lääkäreihin on uskominen - on se, ettei mikään viittaa siihen, että tämä sairaus olisi viemässä minua nyt hautaan. Kaikki nähdyt syöpäpesäkkeet ovat poissa ja sytostaattien tarkoitus on nujertaa loput yksittäiset syöpäsolutkin. Mutta ihmismieli on kummallinen: se käsittelee asioita juuri silloin kun se on siihen valmis. Ja olenhan minä käsitellyt näitä asioita jo pitkin matkaa; nyt vain konkretisoin ne kirjoittamalla ajatuksia tänne ylös. Jotain siitä, että kuolemasta puhutaan meillä avoimesti, kertoo se, mitä sanoin eilen yhtäkkiä miehelleni Rossossa, koska asia nyt vain sattui tulemaan mieleen: "Haluan että mut haudataan valkoisessa eikä puunvärisessä arkussa." ;)

Hyvien päiväunien jälkeen jaksoimme lähteä vielä seuroihinkin illalla, vaikka olo oli edelleen mikä oli. Ilta oli henkisesti virkistävä. Sosiaalinen elämä sopivassa määrin on ihan hyvä vastaruisku pahoinvoinnille. Kun sitten täällä kotona kuopus oli nukahtanut yölevolle ja mies puhui puhelimessa, niin yhtäkkiä tuli tarve näyttää pahoinvoinnille ja tälle koko syövälle, kuka täällä määrää, ja sain puustin tehdä täällä sellaista, mihin mieheni luovuus eikä kyllä kapasiteettikaan kaikkien muiden kotitöiden jälkeen riitä: laitoin noin puoli miljoonaa väärässä paikassa ajelehtivaa asiaa omille paikoilleen. Tuntuu mukavalta ajatukselta se, että kunhan tässä vielä otan pienet aamutirsat, niin sitten herään astetta vähemmän kaoottisessa kodissa.

Vaikka tämä kierros tuntuu väsymyksen, fyysisen uupumuksen ja pahoinvoinnin myötä taas rankemmalta kuin edelliset kierrokset, niin todellisuudessa moni asia on paremminkin: kylmänarkuus ei tunnu oikeastaan muuten kuin juodessa. (No, jäätelöä en kyllä ole maistanut.) Tämänkertainen kanyylikäsi (oikea) ei ole kipeä. Jalkojen ja käsien kuivumisesta ei voi oikein vielä sanoa, mutta jos trendi on sama kuin viime kierroksella, niin asia pysyy hyvin hallinnassa, ilmeisesti kiitos kesäajan. Ikävää on se, että eilen tunsin ensimmäistä kertaa neuropatiaoireita jalassa: toinen sukkani oli kastunut crocksin sisällä pihalla ja näin ollen päässyt jäähtymään, minkä seurauksena sitä rupesi pistelemään. Vähän epämiellyttävää ja pelottavaakin, vaikka pieni oire olikin eikä jäänyt pitkäksi ajaksi päälle. Onneksi sormet eivät ole muistaakseni enää tiistain jälkeen krampanneet.
6 kommenttia:

 1. Monesti olette ajatuksissa ja kaikki tekstit käyn kyllä lukemassa, mutta kommentteja ei aina saa kirjoitettua. Tuntuu, ettei aina oikein sanojakaan ole, mutta sen verran kuitenkin, että kyllä teitä muistetaan. Uskon, että moni teidän ystävä ja tuttava muistaa teitä rukouksissa näinä aikoina.

  Minulla ei tällaisesta sairastamisesta ole kokemusta enkä varmasti voi kuvitellakaan sitä tunteiden vuoristorataa, jota sairaus aiheuttaa, mutta jotenkin uskon, että kovin luonnollista se mielialojen vaihtelu on. Että jollain hetkellä tuntuu, että kyllä tämä tästä ja voi katsoa pitkällekin tulevaisuuteen ja sitten taas kohta epätoivo valtaa mielen. Niihin epätoivon hetkiin haluaisin lähettää voimia ja toivoa ja uskoa siihen, että mikään viheliäinen karkulainen ei tee etäpesäkettä minnekään. Lämpimiä voimaterveisiä äidiltäkin, joka myös on lukenut kaikki tekstit ja elää niiden kautta mukana tässä koettelemuksessa. KH

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja terveisistä, KH!
   Uskon minäkin, että tunteiden vaihtelu on kovin luonnollista. Olen lisäksi aina ollut sellainen "vuoristorataihminen", joka tuntee kaikki tunteet aika voimakkaasti. Miksi olisin jotain muuta sitten nyt tällaisella hetkellä?
   Luulen myös, että omalle psyykkeelle olisi vain vahingollista, jos sairastavana kieltäisi itseltään osan tunteista.

   Poista
 2. Rakas serkkuni! =)
  Kirjoitat todella kauniisti ajatuksistasi, tunteistasi. Uskotko, positiivinen ja avoin suhtautumisesi tilanteeseen, jota on vaikea ulkopuolelta edes käsittää, tuo lohtua, perspektiiviäkin, omienkin vaikeuksien keskelle. Vaikea on edes ajatella muuta kuin että sinä jos joku kyllä selätät tuon taudin! <3 Iltarukouksissa olette!

  Jaksaisitkohan joku päivä tavata, jos sinne teille päin ajelisin (kun kerran melkein "naapurissa" ollaan!)?

  t. toinen kovaa vauhtia pohjalaistuva akka =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olipas mukava saada serkulta kommentti! 💛

   Ilman muuta jaksan tavata, jos tänne päin ajelisit. Katsotaan vain, ettei satu olemaan kaikkein pahin sytohuurupäivä, niin jaksan vähän seurustellakin. Olet tosi tervetullut! Ollaanpa yhteydessä!

   Poista
 3. Kuulin - tulin ja luin nämä kaikki - koin tunteita kyynelistä hymynkareeseen. Ei jättänyt kylmäksi nämä monia tunnetilojakin kuvaavat kirjoitukset. Raskasta ja raatavaa on sinulla ja teillä ollut, mutta toivo paremmasta huomisesta kulkee kuitenkin mukana kerronnassasi.
  Toivo loistaa joskus kirkkaampana kuin toisinaan - ihan kuin aurinkokin nousee myös pilvisinä päivinä ja valaiseen harmaan pilvivaipan takaa, mutta valaisee kuitenkin.
  Usko, toivo ja rakkaus - ne kantavat ja antavat voimia tähän hetkeen - huomiselle saa pyytää uuden 'annoksen'.

  -Parempaa huomistatoivottaa puolituttu vain-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista kommentistasi, puolituttu!
   Yritän jaksaa pitää kiinni toivosta. Joskus se on vaikeampaa kuin toisinaan. Mutta kyllä nytkin on useasti ajatukset päässeet karkailemaan tulevaisuudensuunnitelmiin, päiviin ilman syöpää, ja se on jotenkin lohdullinen tunne, kun siihen havahtuu.

   Poista

Ilahdun todella, jos jätät pienenkin viestin. :)