keskiviikko 31. elokuuta 2016

Uudenlaista oloa ja eloa

No niin, tässä sitä taas ollaan. Näinkö tässä taas kävikin? On kulunut viikko sytostaateista ja elämä on voittanut. On, vaikka sitä vielä sunnuntaina oli vaikea uskoa, että niin taas vain kävisi. Jo eilen tuntui hyvältä, kun oli pakko mennä ruokakauppaan ja siellä kaupassa sitten yhtäkkiä teki mieli ostaa vaikka mitä. Ja sen jälkeen hampurilaisravintola kutsui nälkäistä syömään - ja minähän noudatin kutsua vain siitä ilosta, että ruokahalu oli palannut. Olen antanut näiden hoitojen aikana itselleni luvan syödä kaikkea mikä maistuu. Nyt on vyötärönympärysmitta puolessa vuodessa kasvanut jo niin reilusti, että tuota syöntilupaa täytyy ruveta ehkä rajoittamaan. Vararavinnon kerryttämisestäkään kun tuskin on hyötyä.

Tänään on ollut uudenlainen päivä. Tai vanhanlainen, miten sen nyt ottaa. Mieheni jäi kotiin niihin aikoihin kun sain syöpädiagnoosin ja on sen jälkeen puolen vuoden aikana käyttänyt ensin minulta perityt vanhempainvapaat, sitten vähän lomautuspäiviä, kaikki kesälomat ja vielä isäkuukaudenkin. Puolitoista viikkoa sitten nuo kaikki mahdolliset lomat oli sitten käytetty ja oli paluu työpaikkaelämään. Viime viikon meillä oli ympärivuorokautista apuvoimaa, jotta selvittiin pahimmista sytohöyryistä ja nyt alkuviikolla kunnan kotipalvelu on ollut apuna, mutta tänään oli sitten tämän uuden ajan ensimmäinen todellinen Päivä. Minun ja lasten päivä. Ei ollut edes kerhoja, niin oli kokonainen kotipäivä. Päivä oli hieno: pihalla oli melkein kesä ja sen kruunasi eilen illalla ostettu leikkimökki. Usean kerran päivän aikana mielessä häivähti valtava onnellisuus pienistä asioista. Tietysti päivään mahtui myös huonoja hetkiä, rähinää, kärsimättömyyttä ja väsymystä. Mutta jaksoin taas myös fyysisiä ponnistuksia ulkona. Tuli luottavainen olo siitä, että selviämme tästä alkusyksystä. (Tilannehan muuttuu sitten taas leikkauksen myötä.)

Jalkapohjia pistelee enemmän kuin aiemmilla kierroksilla, samoin vasenta kättä. Kylmänarkuus alkaa kuitenkin olla voitettu ja naamavärkkikään ei oikein suurille kukinnoille leimahtanut. Nyt yritän elää mahdollisimman pitkään ikäänkuin muunlaista elämää ei olisikaan. Kyllä seuraava sytokierros sitten taas pitää huolen, ettei tätä iloa loputtomiin kestä, mutta täytyy opetella, ettei huomisen huolista huokaa.

10 kommenttia:

 1. Olipa ihana lukea näin valoisa ja elämänmyönteinen kirjoitus näin heti aamutuima. Aurinkoiset päivät jatkukoon ❤ - A-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen iloinen, että on myös elämänmyönteisiä päiviä. Niitä toisenlaisiakin kun valitettavasti on.

   Poista
 2. Samaa laulua lainaten kun sinäkin:

  "Jos huominen päiväkin huolensa tuo, niin miksi nyt kantaisin niitä! Kun Herrani myös avun silloinkin suo, saan murheetta Luojaani kiittää. Ei lapsenaan tarvitse surra."

  Tykkään noista uusista sanoista tuossa! Kun muistais itekin tuon sanoman aina..

  Ihanaa, että nyt on taas normaalimpi aikakausi menossa sun voinnin suhteen!

  -K-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuota laulun ajatusta tavoittelin. Että kunpa osaisi murehtia vain tämän hetken murheita - jos niitä on. Tulevia murheita ehtii murehtimaan sitten tulevina päivinä.

   Tämä normaali olotila on niin mukavan normaalia!

   Poista
 3. Olen monta kertaa ajatellut kirjoittaa, että toivottavasti saat hyvistä päivistä voimaa kestää ne tulevat vaikeat, mutta ei se niin taida mennä. Ainakaan hetkessä eläjän kohdalla. Toivon sen sijaan mahdollisimman paljon valoisia ja hyvävointisia päiviä. Ja siyä6 hetkessä eläjän iloa, ettei liikoja murehdi raskaita päiviä etukäteen.

  Mahtavaa, että pahoinvointi on väistynyt. On iso asia pystyä tykkäämään syömisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kun pelkkä ajatus jääkaapin avaamisesta nostaa kuvotuksen pintaan, on tosi inhottavaa! Syömisestä tykkääminen on kyllä tärkeää!:)

   En valitettavasti osaa kerryttää voimia näinä hyvinä päivinä tulevien huonojen päivien varalle. Ja niinä huonoina päivinä en osaa kauheasti lohduttautua sillä, että taas on hyviä päiviä tulossa. Osittain se liittyy siihen, etten voi varmaksi tietää, kuinka kauan huono jakso kestää, mutta pääasiassa se kai kuitenkin on luonteen heikkoutta...

   Poista
 4. Hienoa luettavaa!!! <3 Tuli hyvä mieli siskollekin.:)

  VastaaPoista
 5. Lämmitti kuulla, että elämä voittaa! Saa itsellekin tuon tekstin avulla muistutuksen, että olla kiitollinen, tyytyväinen monista pienistä asioista. Kun vanhimmainen hymyilee onnellisesti ratsastaessaan ja saa ponin hallittua, keskimmäinen tahtoo halata ja nuorimmainen haluaa syliin ja nukkuu koko yön. Ja tosi paljon ilahduttaa kuulla, että olet löytänyt onnellisuuden ja ilon aiheita. Lasten kans riittää täälläki toisinaan kärsimättömyyttä, mutta olen koittanut muistaa että joka aamu on armo uus. Ja sopia kun on siihen aihetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnellisuus on usein pienissä asioissa, arjen hetkissä. Pitäisi vain aina muistaa ottaa niistä vaarin.

   Poista

Ilahdun todella, jos jätät pienenkin viestin. :)