sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Hyväenteinen hiljaisuus päättyy

Hiljaisuus on usein pahaenteistä. Pahoittelen, jos joku siellä ruudun toisella puolella on joutunut luulemaan, että blogihiljaisuuteni on enteillyt pahaa. Ei se ole. Ihan hyvää on kuulunut. Tämä pitkä tauko ei ollut mitenkään suunniteltua. Monia tekstejä olen pyöritellyt mielessäni, mutta en ole osannut ottaa niiden kirjoittamiselle aikaa. Arkielämä on mennyt edelle. Koko ajan ajatuksissa on kuitenkin ollut blogin jatkaminen. On tuntunut mukavalta, kun useampi on kysellyt, mitä kuuluu.

Meillä oli hyvä kesä. Sitä edesauttoi se, että ennakkoon prosessoin psykoterapiassa sitä, että sekä itse että mieheni kannamme kesäpeikkoa selässämme. Sitä peikkoa, joka on syntynyt siitä, kun useampana aiempana kesänä, kaiken intensiivisen kesäarjen keskellä, mieleni on joutunut syövereihin, kun voimavarani ovat loppuneet. Se on tietenkin heijastunut koko perheeseen ja etenkin puolisooni. Terapeutti vakuutti kuitenkin, ettei ole olemassa mitään huonoa heinäkuuta — ja minä uskoin. Nyt se on myös todistettu. Ei tullut huonoa heinäkuuta. Oli toki väsyneitä ja huonoja päiviä ja hetkiä, mutta niinhän elämässä aina on. Tänä kesänä osasin suhtautua mieleni alhoihin ja itseeni armollisemmin ja ymmärsin, ettei aina voi tuntua mukavalta. Mutta seuraavana hetkenä tai päivänä taas voi.

Niin meni kesä. Huhtikuun lopussa aloittamani antibiootiton jakso kesti niinkin kauan kuin 1,5 kuukautta. Sitten oli pakko ottaa useamman viikon antibioottikuuri, jotta tulehdus J-pussissa rauhoittui. Mutta nyt on taas mennyt hienosti 1,5 kk ilman. Kesäkuun labrakokeet osoittivat sen, minkä olen käytännössäkin huomannut, että tulehdus palaa aina pikku hiljaa antibiootin lopettamisen jälkeen. Kiitos käyttämieni vahvojen probioottien tulehdus ei kuitenkaan iske voimalla.

Kuukausi sitten aloin pikku hiljaa viritellä itseäni takaisin työmoodiin. Sain kesällä päätöksen KEVAsta, että osakuntoutustukeni jatkuu, eli hyvillä mielin pystyin jatkamaan 52-prosenttisella työajalla. Töiden alku oli tottumattomalle tietenkin rankka ja käytin lisäksi paljon energiaa siihen, että mietin, onko minusta enää tekemään työtä yläkoulun opettajana. Mutta kun opetus pääsi käyntiin, alkoi heti tuntua paremmalta ja nyt teen työtäni hyvillä mielin. Toisin kuin viime syksynä, nyt tuntuu siltä, että olen työkuntoinen. Tai siis osatyökuntoinen. Hirvittää ajatus siitä, että opetustunteja olisi tuplana se määrä, mitä nyt on. Nykyisestä määrästä tunnen selviäväni.

Viime viikolla ehdin jo ääneen miettiä, että nyt tuntuu siltä, että olemme pääsemässä taas tasapainoon sairastamiseni jäljiltä. Tai että ainakin me perheen aikuiset olemme ja se on jo paljon, koska se on edellytys sille, että jaksamme auttaa tasapainoon vielä niitä lapsiamme, joilla prosessi on kesken. Ehti tuntua siltä, että tässä tarinassa häämöttää jo takakansi. Tuli sama tunne kuin kirjaa lukiessa, kun huomaa olevansa viimeisillä sivuilla ja samalla tajuaa, että nyt tässä tarinassa ei enää ehdi tulla käänteitä. Se tunne minulla jo oli ja ehdin jo huokaista helpotuksesta ja kiitollisuudesta. Kunnes. Kunnes tällä viikolla kävin rutiinikontrollissa onkologisella. Sain kuulla 1,5 viikon takaisen vatsaultran, keuhkoröntgenin ja verikokeiden tulokset ja kaikki oli oikein mallillaan; mitään syöpään viittaavaa ei näkynyt. Sitten mainitsin lääkärille kutinasta, joka minua on vaivannut toukokuusta lähtien ja joka on ajoittain hyvin voimakasta. Googlettamalla olin löytänyt, että voimakas kutina saattaa olla syövän ensioire. Tiesin siis tuon onkologiselle mennessäni ja siksi minusta oli tärkeää mainita asiasta lääkärille, etenkin kun en ole keksinyt mitään muutakaan syytä kutinalle.

Lääkäri otti oireeni tosissaan ja piti hyvänä, että kerroin niistä. Sovimme, että hän juttelee muiden lääkärien kanssa ja ilmoittaa sitten ensi viikolla, miten edetään. Vastaanotolla sovimme, että seuraava kontrolli on taas ct-kuvaus ja se otetaan puolen vuoden päästä. Puhelin soi yllättäen jo seuraavana päivänä ja lääkäri kertoi, että kutsu seuraaviin kuviin tuleekin jo parin kuukauden kuluttua. Vaikka tosiaan olin tiennyt, että kutina saattaisi olla syövänkin oire, niin vasta se, että lääkäri selvästi huolestui asiasta, oli yhtäkkiä se viimeinen korsi, joka katkaisi oman huolikamelini selän. Nyt asia pyörii paljon mielessäni. Se ahdistaa. En ole selvästikään valmis sitä vielä käsittelemään, vaan haluan työntää sen vain pois mielestäni. Todennäköisestihän kutina johtuu jostain muusta kuin syövästä, mutta silti. Väsyttää valtavasti ajatus siitä, että juuri kun luulin kaiken olevan hyvin, elämääni tulee taas piinaava epävarmuus. En ollut varautunut siihen. Mutta mihinkä tässä elämässä voisi varautua?

10 kommenttia:

  1. Voi ei. ❤
    Tuo loppukappale pilas muuten niin mukavan kirjoituksen. Melkein tekis mieli pyytää ottamaan se vaan pois ja leikkiä ettei sitä ollutkaan.
    Jotenkin niin epäreilulta tuntuu, että just nyt joudut taas tuota alkaa pyöritellä. Väkisinkin se tulee varmasti mieleen, vaikka miten yrittäis olla ajattelematta.

    Paljon uskoa ja luottamusta siihen, että kaikki on hyvin!

    -K-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!
      Onneksi aika on tehnyt tehtävänsä ja kutinan vähyys myös palauttanut luoton syövättömyyteen. Viikon päivät asiaa murehdin ja sitten se jäi.

      Poista
  2. Turhan paljon tullut taukoa tämän blogin lukemisesta.
    Mutta, joka tapauksessa... kädet meni ristiin, kun luin tuon lopun.
    Toivottavasti ei uusiudu.
    Teidän koko perheelle edelleen tosi paljon voimia ja jaksamisia.
    Ihan varmasti tietyllä lailla kummittelee nuo asiat takaraivossa varmaan koko elämän.

    Oli muuten suuri ilo nähdä teitä edes vilauksella Äänekoskella. Tosi voimakas tunne siitä, että niin oikeasti, sinä olet ja elät. Yksi merkittävimipiä muistijälkiä siltä reissulta. Harmitti kun ei ollut mahdollisuutta pysähtyä yhtään juttelee mutta sitä se elämä on, kun lapset vaatii ruuat ja huollot.

    - MT - Oulusta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei lukutauko haittaa, kun ei oo edes ollut luettavaa.;)

      Kiitos toivotuksista. Luotto on taas palannut, että syöpä on taakse jäänyttä elämää.
      Kauniisti kuvasit tuota keskikesän vilaukselta näkemistämme.

      Mukavaa syksyä teille!

      Poista
  3. ja mahtavaa Veera, kun jaksat kirjoittaa kuulumisia. Jatka ihmeessä jos aikaa ja voimia riittää. Hienoa, että työnteko on onnistunut tuolla 52%. Voin kuvitella, että ihan varmasti riittävästi siinäkin. Hienoa että onnistuu noin.
    - MT - Oulusta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halua kirjoittaa on enemmän kuin osaan ottaa siihen aikaa. Mutta tarkoitus on ainakin vielä toistaiseksi jatkaa.

      Poista
  4. Hei
    Kuinka kauan kerralla olet syönyt antibioottia j-pussi tulehduksen?
    Mulla leikattu j-pussi muutamavuosi sitten ja aina kun antibiootti kuuri loppuu niin suoli alkaa toimia n. 15 kertaa vuorkaudessa. Alkaa pikkuhiljaa tympiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      No ensin määrättiin aina 10 päivän kuureja ja siinähän kävi just noin, että aina kuurin loputtua vessa- ja veriralli alkoi uudestaan. Sitten söin lopulta yhtäjaksoisen noin 3kk:n kuurin (toki annos puolitettiin jossain vaiheessa) ja sillä oli tehoa. Pärjäsin sen jälkeen 1,5 kk ilman. Sitten söin antibioottia 3-4 viikkoa ja nyt olen pärjännyt yli 2kk taas ilman. Toki merkit on taas sellaiset, että tiedän taas kohta olevan antibiootin aika.

      Poista
  5. Täytyypä pyytää itsellekin pitempi kuuri. Mikä antibiootti auttoi sulla parhaiten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle on auttaut ciproxin/ciprofloxacin. J-pussilaisten FB-ryhmässä oon oppinut, että toisilla ciproxin aiheuttaa sivuvaikutuksena mm. nivelkipuja. Mulla ei ole onneksi aiheuttanut. Senkin olen siellä ryhmässä kuullut, että eri lääkevalmistajien valmisteissa olisi hieman eroa, koska jollekin sopii yhden valmistajan tuote, mutta toisen ei, vaikka periaatteessa ovat siis samaa lääkettä.

      Kokeilin jossain vaiheessa myös Flagyliä, mutta siitä sain valtavan syyhyn käsiini.

      Poista

Ilahdun todella, jos jätät pienenkin viestin. :)