keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Onkologin vastaanotolla

Maanantaiaamuna yksivuotiaamme vähät välitti siitä, että olimme tulleet kotiin vasta puolen neljän aikoihin yöllä, ja päätti nousta ylös heti seitsemän jälkeen. Ei siinä auttanut kuin äidin nousta myös. Olin kuitenkin saanut torkahdella autossa, kun mieheni oli urheasti istunut ratin takana koko matkan. Onneksi mieleeni tuli siinä aamutokkuraisena hakea loppuviikon posti postilaatikosta. Sieltä löytyi kutsukirje onkologin vastaanotolle. Olihan sitä jo odotettukin! Olin tosin luullut, että saan kutsun myös sytostaatteihin, mutta siitä ei ollut mitään mainintaa. Pettymys oli suuri, kun näin, mille päivälle lääkäriaika oli varattu: vasta reilun kahden viikon päähän. Onni onnettomuudessa oli se, että aika sattui sille viikolle, kun me olemme syöpäyhdistyksen kurssilla. Heti yhdeksältä soitin siis onkologiselle poliklinikalle ja kerroin, että täytyisi saada uusi aika, koska annettu ei sovi. Lisäsin myös, että haluan sen ajan jo aikaisemmin, koska nyt touhu meinaa mennä jo vatuloinniksi. Hoitajan mielestä "vatulointi" oli oikein sopiva sanavalinta ja ryhtyi etsimään uutta aikaa. Kävi ilmi, että lääkärit ovat alkaneet ottaa vastaan potilaita myös ilta-aikaan, ja heti tiistaille, eli eilisillalle, oli vapaa aika. Harvoin oon saanut lääkäriajan klo 19.40. Lähdin siis heti maanantaiaamupäivällä labraan ja eilen illalla kävin mieheni kanssa onkologin vastaanotolla. Lääkäri oli paikallinen onkologian ylilääkäri, pätevän oloinen mies.

Ensimmäiseksi lääkäri kertoi patologituloksista: alunperin noin sentin kokoiseksi mitattu etäpesäke oli kutistunut 3 millimetrin kokoiseksi. (Matemaatikkoa kyllä häiritsee suunnattomasti se, että kolmiuloitteisesta "kappaleesta" annetaan vain yksi mitta, mutta yritän elää tuon epäkohdan kanssa ja antaa anteeksi lääkäreille heidän epämatemaattisuutensa.) Näytteestä ei löytynyt yhtään vitaalia eli elävää solua, ainoastaan arpi metastaasista eli etäpesäkkeestä. Sytostaatit olivat siis tehneet tehtävänsä. Lääkärin mielestä maksa on nyt hoidettu eikä sen hoito vaadi enää ylimääräisiä sytostaatteja tms. Hieno juttu!

Sytostaattihoidot toki jatkuvat alkuperäisen syövän adjuvantti- eli liitännäishoitona. Seuraava jakso alkaa ensi maanantaina samoilla sytostaateilla kuin aiemmin ja samoilla pahoinvoinninestolääkkeillä kuin edellisellä kerralla. Alunperin kaimalääkärini suunnitteli minulle kahdeksan sytostaattijaksoa, joista olen nyt siis saanut kolme. Tämä lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että kuusi olisi tarpeeksi, koska sen jälkeen oksaliplatiinin, eli suonensisäisesti saamani sytostaatin, aiheuttamat neuropatiaoireet yleensä pahenevat. Neuropatiaoireet ovat siis sormien ja varpaiden tunnottomuutta ja pahimmassa tapauksessa hienomotoriikan häiriöitä. Viulunsoittaja ei sellaisia varsinaisesti kaipaile... Täytyy vielä miettiä, hankinko kaimalääkärini mielipiteen hoitojen lyhentämisestä.

Kysyin myös PET-kuvauksesta. Lääkärin mielestä sellaisen voisi tehdä, jos olen siitä kiinnostunut. Siinä nähdään osa asioista paremmin ja osa huonommin verrattuna ct-kuvaukseen. Kirurgit suosivat ct-kuvia, koska ne ovat heidän tarkoitukseensa tarkempia. Tämä ylilääkäri tykkäsi onneksi selvästi katsella PET-kuvia. Sovittiin, että käyn ensin ct-kuvassa Helsingissä maksakontrollin yhteydessä noin kahden kuukauden kuluttua, ja siitä noin 3-4 kuukauden kuluttua otetaan PET-kuva Turussa tai Tampereella. Lääkäri lupasi muutenkin, että kuvauksia tehdään alussa suht tiheästi.

Tuntuu hyvältä, että tämä tuuliajolla olo on päättynyt ja olen tukevasti jonkun yksikön hoidossa.

10 kommenttia:

  1. Mahtavia uutisia Veera! Oli ihana nähdä suviksissa 💜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No oli kyllä kiva nähdä! :)
      Meidän pojista nuorempi jäi kaipaamaan sitä "ruotsalaista pullaa". ;)

      Poista
  2. Kylläpä siellä nytkähti asiat heti eteenpäin. Hienoa! Ihana ja huojentava kuulla kohdallasi noin konkreettinen esimerkki sytostaattien tehosta!

    Lämpimät muistot jäi viikonlopusta meillekin. <3 voimia tulevaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä onnellista päästä heti lääkäriin ja taas hoitoputkeen.

      Kiitos kaikesta empatiasta ja sympatiasta!

      Poista
  3. Eilen mietin, jokohan olet päässyt jatkosta selville. Hienoa, että asiat taas rullaavat.

    Kävimme eilen isäni syntymäpäiviä juhlistamassa ja tuli heidän kanssaan puhetta sinusta. Pyysivät välittämään terveisiä!!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tositoimiin on taas päästy. Toisaalta ihana, toisaalta uuvuttaa.
      Kiitos terveisistä!

      Poista
  4. Huomenna taas tositoimiin! Paljon onnea matkaan. Pysyköön pahoinvointi poissa ja muut sivuoireet lievinä.

    -K-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Totisesti toivon, ettei sivuoireita tulisi liikaa. Muuten menee tämä viikko kaikkinensa tosi rankaksi.

      Poista
  5. Hei! Täällä samantyyppinen tilanne joitain vuosia sitten. Siksi pari asiaa:

    Kysy vielä tämän toisen onkologin kannanotto hoitojen määrään. Ymmärrän hyvin, että hoidot äärimmäisen rankkoja, mutta nyt on tarkoitus parantaa pienten lasten äiti. Tälläisestä asiasta täytyy olla toisenkin lääkärin arvio. Monesta syystä tiedän mistä puhun.

    Neuvolassa kannattaa kysyä kodinhoitajan saannin mahdollisuudesta ( jos ei teillä jo ole tai jos haluatte).

    Kaikkea hyvää teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi!
      Nyt parin viikon sisällä minulle on selkiytynytkin täysin, että aion kysyä vielä alkuperäisen lääkärin mielipidettä hoitojen lyhentämisestä. Olisi aivan kestämätön tilanne, että saisinkin nyt vain kuusi sytostaattikuuria ja myöhemmin jossain päin kehoani löydettäisiin etäpesäke. Jos nyt saan kahdeksan kuuria, niin sitten ainakin tuntuu siltä, että "kaikki on tehty tässä vaiheessa".

      Meillä päin toimiikin oikein hyvin kodinhoitajajärjestelmä eli hoitajia on ollut toisinaan paljon, toisinaan on pärjätty pitkiä aikoja omillamme. Vieras hoitaja talossa on aina myös vähän kuormittavaa, joten se on sellaista tasapainottelua tarpeiden välillä.

      Poista

Ilahdun todella, jos jätät pienenkin viestin. :)