sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Kantani Kannasta

Nykyäänhän pääsee lukemaan omia terveyskeskus- ja sairaalakäyntitietojaan Omakanta-järjestelmästä osoitteesta Kanta.fi. Lisäksi luin vastikään, että systeemi paranee pian entisestään, kun vanhemmat päästetään lukemaan myös alle 10-vuotiaiden lastensa tietoja.

Tämä uusi käytäntö on mielestäni varsin kannatettava; on mielekästä, kun kaikki lääkärikäynnit on koottuna yhteen paikkaan sähköisessä muodossa ja niitä pääsee lukemaan milloin haluaa. Mutta asiassa on muutama epäkohta: Ensinnäkin, itse ohjelma - tässä IT-osaamisen luvatussa maassa - on hämmästyttävän köykäinen. Jos käyntejä terveyskeskuksessa ja sairaalassa on ollut paljon, on vaikea löytää sitä yhtä etsimäänsä, koska yhden päivämäärän alla saattaa olla useampia käyntejä eri ajoilta. Logiikka ei ole vielä paljastunut minulle. Toinen epäkohta liittyy siihen, ettei sieltä näy labratuloksia. Kuulin juuri eilen, että kuulemma Mehiläisessä otettujen labrojen tulokset näkyvät siellä. Minulla ei valitettavasti ole ollut siellä käyntejä.

Kolmas epäkohta on moraalinen. Kun sain tietää syövästäni, olin juuri kotiutumassa sairaalasta. Tuolloin saamani tieto oli ensitietoa eli sitä mitä kirurgi oli saanut tietää suullisesti patologilta heti kun patologi oli saanut varmistuksen, että kyseessä on syöpä. Sain tietää, että kasvaimia oli kolme ja että syöpä oli levinnyt imusolmukkeisiin. Sitten kotiuduin ja jäin miettimään, että kuinka vakavasta tapauksesta oli kyse ja odotin kutsua kirurgin juttusille. Satuin kuitenkin joidenkin päivien kuluttua siitä avaamaan Omakantani - ja sinnehän oli tullut patologin lausunto! Tavasin sitä latinaa Googlen avulla ja ymmärsin, etten ole heti kuolemassa. Mikä helpotus! Mietin siinä sitten vain, että entäs jos viesti olisikin ollut toinen; olisinko voinut lukea myös "kuolemantuomiostani" itsekseni kotona?

Toisinaan joku asia iskee paremmin tajuntaan, kun sen lukee, vaikka olisikin kuullut saman asian aiemmin suullisesti. Alkuviikosta lueskelin onkologin sanelemia tekstejä minusta ja löysin sanat: "Potilaalla siis helmikuun alussa operoituna erittäin suuren uusiutumisriskin suolistosyöpä." Niinpä. Aion silti selättää tämän taudin. Itse asiassa alan jo vähän väsyä tämän olemassaoloon. Olisi tässä muutakin tekemistä kuin sairastaa. Huomenna soitan Meilahteen ja tilaan itselleni maksaleikkausajan. Pääsisi joskus siitäkin sitten.

6 kommenttia:

  1. Kuulin äidiltäsi blogistasi tänään.Voimia siulle ja perheellesi. Ei voi kun ihmetellä elämääsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Äiti kertoikin juuri, että olitte tavanneet.
      Se on tosiaan ihmeellistä, miten monia asioita ihmiselämään voi mahtua lyhyessäkin ajassa.
      Aurinkoisia veneilyilmoja teille!

      Poista
    2. Samaa mieltä Kannasta! Paljon hyvää, mutta.. Tuo sekavuus pitäisi ehdottomasti saada pois ja sitten lääkäreiden tulisi muistaa sen olemassaolo. Nyt he eivät tekstejä sanellessaan selvästikään aina ajattele, että asiakas/potilas pääsee sen sieltä saman tien lukemaan.
      Viime viikolla olin sen verran ärsyyntynyt yhdestä minusta kirjoitetusta tekstistä, että tuli mieleen, että Kannassa pitäisi olla kommentointimahdollisuus. ;) Potilas voisi korjata teksteissä verrattain usein esiintyviä virheitä tai kertoa oman mielipiteensä asiaan. Voi että mulla olis ollu siihen viime viikon tekstiin paljon sanottavaa! ;)
      Mutta tapasin kyllä kevään aikana sellaisenkin lääkärin, joka tutkimuksen jälkeen istutti minut viereensä ja kehotti kuuntelemaan, kun hän sanelee ja keskeyttämään heti, jos tulee virhe. Ei muistaakseni tullut..

      Iloa alkavaan viikkoon ja onnea puheluun! Toivottavasti tilaus menee läpi sellaisenaan. :)

      -K-

      Poista
    3. Tekstien sanelijoita on monenlaisia, on kyllä huomattu. ;)

      Näin flunssaisena ei millään meinaa saada iloa viikkoon, päivään tai hetkeenkään. :(

      Poista
  2. Tuo on kyllä hyvä lisä Kantaan, että näkee lasten jutut! Mulla ei ole henkkoht ollut kauheesti tarvetta koko ohjelmalle (ja toivottavasti ei tulekaan), mutta noita lasten juttuja olisin joskus halunnut tarkastella.
    -sisko-

    VastaaPoista

Ilahdun todella, jos jätät pienenkin viestin. :)